Indigo dyeing: special techniques and cultural beauty of H'mong people

Indigofärgning: speciella tekniker och kulturell skönhet hos H'mong-folk

Indigo är det äldsta växtbaserade färgämnet i världen, tekniken för indigofärgning dök upp runt 3rd årtusendet f.Kr. Det äldsta exemplaret av indigofärgat tyg upptäcktes 2009 vid ett gammalt tempel i Huaca Prieta, Peru, med anor från 6200 år sedan. Indigo introducerades tidigt i Europa och är mest känd under den blomstrande perioden av antika civilisationer i Mesopotamien, Egypten, Peru, Iran och Afrika.

Senare, många etniska grupper i asiatiska länder som Indien, Japan, Kina, Vietnam, etc. har använt indigo som ett typiskt färgämne för traditionella dräkter i årtusenden. Speciellt för etniska minoriteter i den norra bergsregionen i Vietnam har indigofärgning blivit en av de oumbärliga traditionella egenskaperna som utgör en mycket unik identitet för det etniska samfundet i Vietnam.

En H'mong kvinnas hand med indigofärgämne

 

Indigofärgningstekniker för minoritetsmänniskor i bergen i Vietnam.

I högländerna och bergsområden i norra Vietnam har etniska grupper länge vetat hur man använder naturliga produkter för att skapa färgämnen på sina dräkter. I folkets medvetande är detta en av de mycket viktiga framgångarna, lika meningsfulla som gudomliga välsignelser för samhället.

Färgträd upptäcktes av lokalbefolkningen av en slump, när de röjde fälten för odling, eller gick till skogen, fastnar latexen på tyget och skapar fläckiga färger på lemmar, kjolar.; eller medan du gräver upp knölar och rötter från skogsträd, plockar färgglada frukter. från vilket kom idén att skapa tygfärgningsfärger.

 Olika nyanser av Indigo i hampa örngott

Hampakläder har blivit en av de oumbärliga kulturella egenskaperna för många etniska grupper, särskilt H'mong. Yrket att sy och väva har överlämnats av H'mong-kvinnor i generationer, genom seden att mödrar lärt ut sina barn. Indigoklänningar genomsyrade av nationell identitet är också ett mått på uppfinningsrikedom, hårt arbete och taktfullhet hos H'mong-flickor, som förmedlar deras drömmar om reproduktion, spridning, fred och lycklig.

H'mong är inte bara bra på att väva, utan även indigofärgningstekniker som är svåra att matcha. Indigofärgning är ett mycket omständligt arbete som tar mycket tid och framför allt inte bör göras i all hast. För att skapa vackra produkter är det bara människor, vanligtvis kvinnor, som är skickliga, tålmodiga och erfarna i val och användning av råvaror som kan skapa önskade produkter.

Utvecklad genom komplexa processer, är indigofärgen på hampadukarna som skapats av H'mong-folket alltid hållbar över tid och har blivit ett stolt kulturarv i samhället i tusentals år.

En H'mong-hantverkare som arbetar på sin indigofärg

 Indigo-tillväxtprocess för H'Mong-människor

I enlighet med traditioner, när H'mong-folket flyttar till en ny plats, är en viktig sak att ta med sig indigoträdet.

Unga H'mong-flickor följer ofta sina mammor till fälten tidigt på morgonen. De tar ofta frön från skogen för att plantera på fältet nära deras hus. Några år misslyckades skördarna, byborna var tvungna att gå djupt in i skogen för att hitta plantor.

H'mong växer indigo längs sluttningarna. De planterar ofta genom att så grenar i marken för att växa snabbt. Indigo kommer att planteras i februari. I slutet av sommaren, som är runt juli, är den tid då folk går till fälten för att klippa indigolöv för att börja göra indigofärg för att färga tyger.

Processen att göra indigofärg av H'mong.

Indigofärgning är ett oumbärligt steg i tygtillverkningsprocessen för kvinnor på höglandet. Indigo kostymer ger många fördelar för hälsan såväl som andliga värden, enligt konceptet H'mong.

För att ha ett vackert tyg är det nödvändigt att kombinera faktorer som: tyg, hantverkarens färgningsteknik, uppfinningsrikedom, noggrannhet, tålamod och yttre faktorer som väder, plats, datum för indigofärgning.

Bomullsgarn i indigofärgning

I grund och botten kommer indigofärgningsprocessen för H'mong kvinna att gå igenom tre huvudsteg:

Steg 1: Gör askvatten.

Först kommer de att koka vattnet. När vattnet är på väg att koka lägger de duken på korgen som har förberetts i förväg, lägger korgen i en bassäng och häller sedan askan i korgen först.

Då kommer kvinnorna att hälla upp hett vatten som just har kokat in för att filtrera vattnet från askan i grytan. De lägger bort överflödig aska i korgen.

Steg 2: Blanda indigo med askvatten.

Efter att ha fått askvattnet kommer de att hälla det i den förberedda färgämnestanken för att lösa indigon. Därefter hällde de indigon i en skål, sedan vinet i skålen.

Sedan öste de upp askvattnet i en skål med indigo, använde sedan sina händer för att gnugga indigon en stund och hällde sedan vattnet i skålen i hinken. Kvinnorna fortsätter att upprepa denna operation tills indigon är borta och de återstående stenarna tas bort.

Steg 3: Rör om indigotunnan och vänta på jäsning.

Omedelbart efter att ha blandat indigon med askvatten kommer de att använda en sticka för att röra in den upplösta indigon i det jästa askvattnet i cirka 15 minuter - 25 minuter och sedan stoppa. De kommer att täcka färgämnet med en gardin för att förhindra att föremål faller och skadar indigo-fatet.

I enlighet med H'mong-metoden kommer kvinnan att röra om indigotunnan två gånger om dagen (vanligtvis tidigt på morgonen och kvällen), varje gång under omrörning från 15 minuter till 25 minuter, och upprätthålla den aktiviteten i 3 dagar. Framgångsrik jäsande indigo kommer att ha en vacker arom, iriserande mörkgrön färg.

När du har indigofärgat, behöver du bara lägga tyget som ska färgas i den fermenterade färgämnestanken, blötlägg i cirka 15 minuter till 20 minuter. Ta sedan ut den och torka det färgade tyget. Doppa sedan i färgningstanken tills tyget är tillräckligt mörkt för att användas.

Färdiga indigofärgade dukar

Det kan ses att indigofärgning inte är en enkel process, det kräver mycket tålamod, noggrannhet, såväl som indigofärgarens erfarenhet. Indigofärgningsprocessen kan vara liknande bland etniska samhällen, men faktorer som tygmaterial, väder, tid, etc. påverkar också i hög grad produktkvaliteten, vilket kräver att en kvinna är försiktig och alltid lägger sitt hjärta i varje tygstycke.

Även om det finns många svårigheter och den manuella processen är något komplicerad, är det tack vare de saker som H'mong-kvinnorna kan producera de unika indigokläderna från den norra bergskulturen i Vietnam.

Referens:

Processen att tillverka indigofärg av H'mong

"Công phu" pha chàm nhuộm vải lanh của người Mông – thổ cẩm Mela

Cây chàm và trang phục của các dân tộc Tây Nguyên

Kỹ Thuật Nhuộm Màu Chàm Của Người H'Mông

Nhuộm chàm đã có một lịch sử xưa lơ xưa lắc như vậy đấy

 

Tillbaka till bloggen