How H'mong people in Vietnam make hemp fabric

Hur H'mong-folk i Vietnam gör hampatyg

H'mong-folket, en av de största etniska minoritetsgrupperna i Vietnam, har en lång tradition av att väva hampatyg för sina kläder och textilier. Hampa är en mångsidig växt som kan odlas i många delar av världen, och H'mong har använt den i århundraden för att skapa ett starkt, hållbart tyg för deras dagliga användning.

Processen att tillverka hampatyg är en arbetsintensiv process, som involverar flera steg som kräver tålamod och skicklighet. Det första steget är att skörda hampaplantorna, som vanligtvis odlas på fält nära H'mong-byarna. När plantorna har skördats får de torka i solen i flera dagar.

 

Efter att hampaplantorna har torkat separerar H'mong-kvinnorna fibrerna från stjälkarna för hand, med hjälp av en process som kallas "retting". Detta innebär att växterna blötläggs i vatten i flera dagar, vilket gör att fibrerna separeras från stjälkarna. När fibrerna har separerats tvättas de och får sedan torka igen.

När fibrerna är torra spins de till tråd med hjälp av ett spinnhjul. Detta är en delikat process som kräver en stadig hand och mycket övning. Tråden färgas sedan med naturliga färgämnen gjorda av växter och mineraler, såsom indigo, gurkmeja och järnoxid.

Efter att tråden har färgats vävs den in i tyg med hjälp av en vävstol. Detta är en traditionell vävmetod som innebär att ena änden av vävstolen fästs på ett stationärt föremål, såsom ett träd eller en stolpe, och den andra änden på vävarens kropp. Vävaren använder sedan sina händer och fötter för att skapa den spänning som behövs för att väva tyget.

Det färdiga hampatyget är starkt, hållbart och har en distinkt struktur som skiljer det från andra tyger. Det används av H'mong-folket för att göra en mängd olika kläder och textilier, inklusive jackor, kjolar, väskor och filtar. Tyget används även för ceremoniella ändamål, som till exempel under bröllop och andra viktiga evenemang.

Under de senaste åren har H'mong-folket ställts inför utmaningar när det gäller att fortsätta sina traditionella metoder för att tillverka hampatyg. Användningen av syntetiska tyger har blivit vanligare, och yngre generationer är mindre intresserade av att lära sig de färdigheter och tekniker som behövs för att göra hampatyg. Dessutom har regeringen begränsat odlingen av hampaväxter i vissa områden, vilket har gjort det svårare för H'mong att få tillgång till de råvaror de behöver.

Trots dessa utmaningar fortsätter H'mong-folket att värdesätta sina traditionella metoder och det unika kulturarv som följer med dem. Att tillverka hampatyg är en viktig del av deras sätt att leva, och de arbetar för att bevara dessa traditioner för framtida generationer.

 

Upptäck föremålen gjorda av rått hampatyg:

https://vindigo.se/collections/home-decor

Tillbaka till bloggen