How H'mong people in Vietnam make hemp fabric

Hur H'mong människor i Vietnam gör hampa tyg

H'mong-folket, en av de största etniska minoritetsgrupperna i Vietnam, har en lång tradition att väva hampa tyg för sina kläder och textilier. Hampa är en mångsidig växt som kan odlas i många delar av världen, och H'mong har använt det i århundraden för att skapa starka, hållbara tyg för deras dagliga bruk.

Processen att göra hampa tyg är en arbetsintensiv en, involverar flera steg som kräver tålamod och skicklighet. Det första steget är att skörda hampväxterna, som vanligtvis odlas i fält nära H'mong byarna. När växterna har skördats, lämnas de att torka i solen i flera dagar.

Efter hampväxterna har torkat, H'mong kvinnorna separera fibrerna från stjälkarna för hand, med hjälp av en process som kallas "retting. " Detta innebär att växterna blöts i vatten i flera dagar, vilket gör att fibrerna skiljer sig från stjälkarna. När fibrerna väl har skilts åt, tvättas de och lämnas sedan att torka igen.

När fibrerna väl är torra, spänns de i tråd med hjälp av ett snurrande hjul. Detta är en känslig process som kräver en stadig hand och mycket övning. Tråden färgas sedan med naturliga färgämnen som tillverkats av växter och mineraler, till exempel indigo, gurkemej och järnoxid.

När tråden har färgats vävs den i tyg med hjälp av en vävstol. Detta är en traditionell vävmetod som innebär att fästa ena änden av vävstolen vid ett stationärt föremål, t.ex. ett träd eller en stolpe, och den andra änden till vävarens kropp. Vävaren använder sedan händer och fötter för att skapa den spänning som behövs för att väva tyget.

Det färdiga hampatyget är starkt, hållbart och har en distinkt textur som skiljer det från andra tyger. Det används av H'mong folket för att göra ett brett utbud av kläder och textilier, inklusive jackor, kjolar, påsar, och filtar. Tyget används också för ceremoniella ändamål, till exempel vid bröllop och andra viktiga evenemang.

Under de senaste åren har H'mong-folket mött utmaningar när det gäller att fortsätta sina traditionella metoder att tillverka hampa tyg. Användningen av syntetiska tyger har blivit vanligare, och yngre generationer är mindre intresserade av att lära sig de färdigheter och tekniker som behövs för att göra hampa tyg. Dessutom har regeringen begränsat odlingen av hampväxter i vissa områden, vilket har gjort det svårare för H'mong att få tillgång till de råvaror de behöver.

Trots dessa utmaningar fortsätter H'mong-folket att värdera sina traditionella sedvänjor och det unika kulturarv som följer med dem. Att göra hampväv är en viktig del av deras levnadssätt, och de arbetar för att bevara dessa traditioner för framtida generationer.

Upptäck objekten gjorda av rå hampa tyg:

https://vindigo.se/collections/home-decor

Tillbaka till bloggen